Den femte veckan!
Muli buanji? - hur är läget?
Den här veckan påbörjade vi vår femte vecka i Malawi och då tänkte jag (Eric), också kallad för Jesus då och då genom byn, att det var dags för mig att skriva ett blogginlägg. Vad jag har varit på för avdelningar går enligt följande; Surgical Ward - 2 veckor, Outreach Patient Department (OPD) - 2 veckor. Den femte veckan ska jag och Anna nu gå på vår andra vecka på Family Planning. Tillsammans med Anna har jag även åkt 3 gånger på outreachprojektet som Ludde beskrev fint i sitt senaste inlägg.
Eftersom jag nu är på family planning så tänkte jag beskriva en dag på avdelningen. Avdelningen består av en rad olika delar, hiv-testning, vaccination, behandling av könssjukdomar, screening av livmoderhalscancer samt graviditetskontroll.
Tisdag 4 juli:
Det är morgon i Nkhoma och solen stiger för att arbeta bort den kyliga nattluften. Kvinnor, små barn och män samlas på den lilla samlingsplatsen utanför avdelningen. Arbetsdagen börjar ungefär 09 då samlingsplatsen har hunnits fyllas av människorna som ska ta sig från olika byar runt omkring Nkhoma. På samlingsplatsen sitter då 50-60 patienter. Då håller sjukhusets pastor en kort predikan på chichewa, hemspråket, och två psalmer sjungs i morgonsolen. Stämningen kan beskrivas som magisk. Efter predikan hålls en föreläsning om bland annat könssjukdomar, främst HIV, samt hur skyddat sex ser ut. Efter föreläsningen går patienterna till vilken del av avdelningen dom är i behov av. Jag och Anna spenderar främst dagen vid graviditetskontrollen dit kommande mödrar i alla olika veckor kommer. Kontrollen börjar med att blodtryck, vikt samt hemoglobinvärde tas, därefter sker palpation av magen där det bland annat avgörs i vilken vecka graviditeten är. Här avgörs även om den gravida är i behov av ultraljud. Vid sidan av detta hjälper vi även till med vaccination av både kvinnor och barn. Detta pågår hela förmiddagen och efter lunch består arbetet på avdelningen av ströpatienter med diverse könssjukdomar.
Under den föreläsning som hålls efter morgonpredikan diskuterar vi med en sköterska på avdelningen angående hur sexualundervisningen ser ut i landet. I ett land där 10-20% av befolkningen lever med HIV och en befolkning som ökar explosionsartat kan man fundera över hur utbildningen ser ut. En av mina fördomar var då att det var en seriös brist på utbildning kring ämnet. Mannen beskrev att det är ett stort mål i landet att utbildning ska ske i skolan om skyddat sex men att det ofta fallerar i brist på resurser samt att befolkningen inte närvarar vid utbildningen i skolan eller vid olika tillfällen som erbjuds. Då jag hade fördomar kring ämnet så tycker jag att det är viktigt att belysa det bra preventiva arbete som sjukhuset bedriver. Inte bara genom att föra ut kunskapen för 50-60 kvinnor och män varje morgon men också genom det väl utförda praktiska arbetet på avdelningen. Preventivmedel ska tillhandahållas gratis till de som önskar (p-stav, p-spruta, p-piller). Sterilisering erbjuds även till de mödrar som anser att de har fött tillräckligt med barn. Sjukhuset för även ut utbildningen genom outreachprojektet för de människor som inte kan ta sig till sjukhuset från byar utanför Nkhoma.
Mycket finns det att säga om upplevelsen hittills på sjukhuset och i landet. Något som ofta är ett samtalsämne i gruppen är det långsamma tempot hos befolkningen i nästan alla situationer. Vare sig det handlar om att få ett dokument ifyllt eller någon medicinsk behandling går det i en långsam takt. Även om det är något som i många situationer är otroligt störigt, vilket majoriteten av gruppen är eniga om, så är det generellt en kultur som jag har lätt att ta till mig. Hemma är det ofta ett konstant stimuli och stress som gäller. Där tycker jag att Sverige har mycket att lära sig av Malawi.
Ps: vi var på safari i Zambia i helgen vilket var myspys

Exempel på plansch som hänger runt om på hela sjukhuset. Visar på direktiv från malawiska regeringen.




Samlingsplatsen utanför Family Planing